top of page
taj-mahal-india.jpg

הטאג' מאהל

הטאג' מהאל הוא מבנה מונומנטלי בעיר אגרה, אוטר פרדש, הודו, הנחשב לאחד המבנים היפים בעולם. זהו מאוזוליאום שבנה הקיסר המוגולי שאה ג'האן כדי להנציח את אשתו השלישית והאהובה, ארג'ומנד באנו בגום, שנקראה מומתאז-מהאל (גבירת הארמון).

משמעות השם בהינדית ובאורדו היא: "כתר הארמון". מקור השם בפרסית, והוא נגזר משתי מילים פרסיות: تاج (תאג') - כתר, ו-محلّ ("מחל", ההגייה בפרסית ובאורדו: "מהאל") - מקום.

אשתו של הקיסר מתה בגיל 38, לאחר לידת בתם, אך על פי האגדה הספיקה לפני מותה לבקש מבעלה שינציח לאחר מותה את אהבתם הגדולה שתיחרט לדורות. הבעל השליט התאבל מרה על אשתו ועם קומו מאבלו ניגש לכבד את צוואת אשתו.

הטאג' מהאל, ששטחו כ-700 דונם, הוא מתחם שנבנה לפי כללי הסימטריה: אזור שער מפואר, גן המחולק לארבעה רבעים (צ'אר-באג) על ידי תעלות מים, אזור מרפסת מרוצפת שבצידה המערבי מסגד פתוח הפונה למכה, בצידה המזרחי ג'וואב (מבנה זהה למסגד ובתמונת ראי) ובמרכזה מבנה המאוזוליאום עצמו. גן אור הירח נמצא מעברו הצפוני של נהר היאמונה, ורחבת הבזאר לפני שער הכניסה. המבנים עשויים מאבן חול אדומה מלבד המאוזולאום שמצופה בשיש אלבסטר.

שאה ג'האן החל במלאכת בניית הארמון בשנת 1632, והעסיק לשם כך 20,000 עובדים במשך 21 שנה. את אבן החול האדומה לבניית הארמון הביאו פילים מהסביבה הקרובה. את השיש הלבן ממאקרנה שבראג'סטן, את הג'אספר (שיש שחור) מפנג'אב ואת אבני הבהט הביאו מארצות רחוקות כגון סין, אפגניסטן, טיבט ואפילו מתימן. הקיסר הביא אדריכל נודע מפרס, וכן הביא לוטש אבן מיומן מוונציה הרחוקה. האומן היחיד שחתימתו מתנוססת על קירות הטאג' הוא אמנט חאן שירזי, אדריכל וקליגרף פרסי.

על פי האגדה, לאחר שסיים האדריכל לבנות את הטאג' מהאל, כרת הקיסר את ידי האדריכל כדי שלא יוכל עוד לבנות מבנה מרהיב כזה.

כחמש שנים אחרי השלמת הבנייה, ב-1658, תפס את השלטון אורנגזב, בנם של שאה ג'האן ומומטאז מהאל, וכלא את אביו במבצר אגרה, בארמונו ממנו ניתן לראות את הטאג' מאהל. לאחר מותו נקבר שאה ג'האן בטאג' מהאל לצד אשתו האהובה.

בשנת 1983 הכריז אונסק"ו על הטאג' מהאל כאתר מורשת עולמית.

בשנת 2007 נבחר הטאג' מהאל במבחן הפופולריות העממי להיות אחד משבעת פלאי תבל החדשים.

בשנת 2007 בקרו באתר 3.2 מיליון מבקרים מתוכם שבע מאות אלף תיירים זרים.

?האם שמעתם על האתר? ומה אתם יודעים על המקום

bottom of page