top of page
20090529_Great_Wall_8185.jpg

החומה הסינית

החומה הגדולה של סין, מערכת ביצורים מאדמה, מלבנים ומאבנים בצפון סין, שנבנתה ושופצה פעמים רבות בין המאה ה-5 לפנה"ס למאה ה-16, ומטרתה הייתה להגן על האימפריה הסינית מפני פשיטות של ברברים ממונגוליה וממנצ'וריה, שהתרחשו פעמים רבות במהלך ההיסטוריה הסינית. מאז המאה ה-5 לפנה"ס נבנו כמה חומות שזכו לתואר החומה הגדולה. אחת המפורסמות שבהן הייתה חומה שנבנתה בין השנים 220 ל-206 לפנה"ס על ידי קיסר סין הראשון, צ'ין שה-חואנג משושלת צ'ין, שממנה נותרו שרידים מעטים בלבד. החומה ששרדה עד ימינו נבנתה בתקופת שושלת מינג במהלך המאה ה-15 והמאה ה-16.

החומה הגדולה נמשכת משָׁאנְהָאיגְווָאן במזרח עד לופ נור במערב, לאורך קשת המתווה באורח גס את גבולה הדרומי של מונגוליה הפנימית. המחקר הארכאולוגי המקיף ביותר בנושא שנערך בשנת 2009, ואשר השתמש בטכנולוגיות מתקדמות, הגיע למסקנה שהחומה הגדולה כולה, הכוללת גם את חומות המשנה המסתעפות ממנה, משתרעת לאורך של 8,851 ק"מ. מספר זה כולל 6,259 קילומטרים של קטעי חומות של ממש, 359.7 קילומטרים של חפירים ו-2,232 קילומטרים של מחסומי הגנה טבעיים כדוגמת הרים ונהרות. החומה הגדולה של סין הוכרזה כאתר מורשת עולמית בשנת 1987.

המצודה

המצודה היא מכלול ביצורים משוכלל הכולל שערים, מגדלים, משרדי ממשל ואפילו מקדש. צורת המצודה בשָׁאנְהָאיגְווָאן היא ריבועית, שטחה כ-1.5 קמ"ר, והיקפה כ-4 קילומטרים. החומות המגיעות עד לגובה 14 מטרים ועובי של עד שבעה מטרים בנויות מאדמה נגוחה המחופה בלבנים. באמצע המצודה מתנוסס מגדל פעמון גבוה. הצד המזרחי, הדרומי והצפוני מוקפים בתעלת מגן עמוקה ורחבה שהמעבר מעליה אפשרי בגשר מתרומם. בכל ארבעת צדי החומה נקבעו שערים: גֶ'נְדונְג (מזרח), יִינְגְאֶן (מערב), וָאנְגיָאנְג (דרום), וֵיייְוֵּאן (צפון) בשל הזנחה נותר כיום רק השער המזרחי, השער החשוב ביותר, כיוון שהוא השער החיצוני הפונה כלפי מנצ'וריה. מעל לשער מתנוססת על לוח הכתובת "המעבר הראשון תחת השמים". הכתובת הוצבה במקום ב-1920 כחיקוי לכתובת המקורית של שְׂיָאו שְׂייֵן (השמורה בתוך הקומה השנייה של המגדל).‏

"ראש הדרקון העתיק" הנקודה המזרחית ביותר בחומה

כארבעה קילומטרים דרומית למצודת שָׁאנְהָאיגְווָאן מצויה הנקודה המזרחית ביותר בחומה הגדולה של סין. בנקודה זה נכנסת החומה כ-20 מטרים לתוך ים בוהאי ובשל הדמיון לדרקון גדול השותה מים מכונה קטע זה "ראש הדרקון העתיק" (לָאוֹלונְגְטוֹאוּ). מהחומה המקורית כמעט שלא שרד דבר וקטע זה של החומה הוא שחזור שנעשה בשנות ה-80 של המאה ה-20

לדיון:

 

תחרויות שונות מתקיימות על החומה. מצאו כמה שיותר תחרויות ואמרו מה הן. 

 

(ריצה על החומה, סקטבורד, צילום ועוד)

 

טריוויה החומה הסינית

מה אורך כל המקטעים של החומה אם מחברים אותם יחד?

 

(50.000 ק"מ)

 

האם ניתן לראות את החומה מהירח ללא ציוד?

 

( לא. ניתן לראותה רק בעזרת ציוד מיוחד)

 

באילו חומרים השתמשו לבניית החומה?  

 

( קמח אורז הוא החומר ששימש כטיח ומלט לבניית החומה. )

 

איזו תחרות מתקיימת ליד החומה?

 

(לאורך החומה מתקיים מרתון שנתי, שנקרא The Great Wall Marathon. המון צבעוני של אנשים מכל העולם מתפתל לאורך החומה ולוקח חלק במרתון זה. מאז תחילת המרתון בשנת 1999, הפך מרתון החומה לאחד המרתונים המאתגרים ביותר בעולם. לדוגמה, בשנת 2014 כלל מרוץ זה יותר מ-2,500 רצים שהגיעו מכ-60 מדינות. מרתון החומה מציע גם שלושה מסלולי ריצה באורכים שונים: מרתון, חצי מרתון, וריצה כיפית לאורך 8.5 קילומטרים.)

 

כיצד ניתן להגיע אל ראש החומה?

 

(בחומה הסינית אפשר לטפס למעלה לאורך החומה באמצעות הרכבל, ולגלוש למטה בכיף באמצעות המזחלות.)

 

מי השתתף בבניית החומה?

 

(טיפוסים שונים של בני אדם לקחו חלק בבניית החומה – חיילים, פשוטי העם, פושעים ואיכרים שגורשולקצותיה הרחוקים של האימפריה בתקופת שושלות Han ו-Qin, ואולצו לבנות את החומה כחלק מענישה מיוחדת של פושעים.)

 

אילו המצאה המציאו הסינים בהקשר לבניית החומה?

 

הסינים הם אלה שהמציאו את המריצה. המצאה שהיא תוצאה ישירה של בניית החומה.

?האם שמעתם על האתר? ומה אתם יודעים על המקום

bottom of page